att tänka på inför köp

Måste, vill eller extra?

Idag är diskmaskinen inte någon lyxvara längre utan något som de flesta hushåll har. Däremot kommer de med massor av olika extra egenskaper och tillbehör. 

Det kan därför vara svårt att välja vilken diskmaskin man ska köpa. Är priset lika med vad man får? Behöver man alla funktioner som finns? 

Börja med att fundera ut vad du inte kan vara utan och verkligen vill ha på din diskmaskin. Har nedan får du lite mer tips på vad du kan tänka på vid ditt val av diskmaskin. 

Plats

Om du har ett litet kök kommer beslutet att skaffa en diskmaskin till ett högre pris: utrymme. Genom att välja en diskmaskin ger du upp värdefullt utrymme på din bänkskiva, under bänken eller ditt köks fotavtryck. När du tilldelar utrymme i ditt kök måste du ställa diskmaskinen nära diskbänken eftersom den delar samma vattenledning och avlopp. Det är också vettigt att överföra smutsiga föremål i diskbänken till den närliggande diskmaskinen för bekvämlighet. Om du har ett litet kök, överväg en ultratunn modell.

 

Du måste tänka på några andra utrymmesaspekter: Diskmaskinens öppning måste vara tillräckligt långt från diskbänksväggen för att ge utrymme att stå framför diskbänken med diskmaskinens lucka öppen. Hörnplatser behöver minst 5 cm utrymme mellan sidan av diskmaskinsdörren (när den är öppen) och väggen eller skåpet.

När du mäter utrymmet under ett skåp, mät utrymmets öppningsbredd från skåp till skåp. Tillåt ett par tum på varje sida; du vill inte ha för tight passform. Höjden mäts från golvet till bänkskivans lägsta punkt. Kom ihåg att köksgolv kanske inte har lagts under diskmaskinen och kan ge mer höjd till din öppning. Å andra sidan, om ditt kök har två golvlager kan du ha mindre höjd än en vanlig diskmaskinsöppning. När det gäller djupet, mät från baksidan av öppningen till framsidan av skåpen. Tänk på att diskmaskinens lucka sträcker sig förbi skåpen. Se till att det finns minst 70 cm öppet utrymme framför diskmaskinen för i- och urladdning.

Material

Huvudkomponenterna i en diskmaskin är stål och plast. Ställen som håller disken är också gjorda av stål och är vanligtvis belagda med pulverpolyvinylklorid (PVC) eller nylon för att förhindra att de repar disken. Innerbaljan är ofta gjord av rostfritt stål eller plast.

Rostfritt stål tål värme bättre än plast. En diskarm i rostfritt stål rostar inte och är mer hållbar. Vattentemperaturen kan nå upp till 70 grader, döda bakterier effektivt och göra föremål rena. Rostfritt stål håller värmen, torkar snabbare och använder mindre energi.

Ett värmeelement och ett rostfritt stålbalja behöver bara 450 watt, jämfört med 600- till 750 watt för ett plastbadkar. Rostfria baljor är också mycket tystare än plastbaljor. Även när tillverkare installerar extra isoleringsskikt runt en plastinredning är ljudet fortfarande påtagligt. Rostfritt stål är också mer hållbart än plast och motståndskraftigt mot fläckar, vilket ger diskmaskinen längre livslängd och minskar utbyteskostnaderna.

Plasten som används för diskmaskiner är inert och reagerar inte med diskmedel. Många andra delar, inklusive korgen för bestick, behållare för tvättmedel och tvätttornet och sprayarmarna, är också vanligtvis av plast. Plast är mer känsligt för sprickbildning med tiden.

Dörrfinishen är polerat rostfritt stål, vit, svart, beige och skiffer. Och kom ihåg att du också kan få en matchande panelfront som matchar ditt skåp för att dölja din diskmaskin om du vill.

Egenskaper

Om allt du vill ha är ren disk, kommer en anständig modell med få funktioner fortfarande att räcka för dina behov. Vissa extra bekvämligheter gör dock sysslorna lite lättare.

 • Justerbara diskställ: Ställ som kan konfigureras om eller som har justerbara pinnar gör att din maskins interiör fungerar bättre för dina behov.
 • Bestickbricka: Placeringen av bestickbrickan är en fråga om preferens och påverkar inte diskprestandan. Vissa är kompakta och sitter på bottenhyllan. Andra föredrar en modell fäst på insidan av diskmaskinens lucka, vilket ger dig mer plats för större föremål på hyllan.
 • Jordsensor: Diskmaskinen kan justera sin tid och vattenanvändning baserat på hur smutsiga föremålen är, vilket potentiellt sparar vatten och energi.
 • Skölj- och hållcykel: Den här cykeln fungerar bra om du har en halv laddning disk och inte vill köra en hel cykel ännu, men du vill inte heller att mat ska lägga sig på disken eller att lukter ska börja.
 • Tvättzoner: Din maskin kan ha avsedda zoner tilldelade för föremål som behöver rengöras kraftigt.
 • Hård matcykel: Om du inte gillar att skrapa, fördiska eller skölja din disk innan du lägger den i diskmaskinen, eliminerar den här funktionen matrester och smuts under den första sköljcykeln, så att den inte sveper runt din rena disk under den sista sköljcykeln.
 • Filtertyp: Filtret fångar upp allt matrester. Ett självrengörande filter har en kvarntillbehör, som en sophantering som pulvriserar skräpet och spolar ner det i avloppet. Det kan öka ljudnivån. Ett manuellt rengöringsfilter behöver rengöras regelbundet för att undvika lukt och ökar inte ljudnivån.
 • Diskcykelalternativ: De flesta diskmaskiner har tre cykler: lätt, normal och tung. Vissa maskiner har dock specificerade tvättcykler för grytor och stekpannor, porslin och ångrengöring. Ångrengöring kommer att gå över 60 grader, men du bör inte behöva gå över den temperaturen för att desinficera fördelar.
 • Uppvärmd torr: Om du vill att din disk ska komma ut helt torr efter en cykel, kan uppvärmd torr cirkulera uppvärmd luft för att torka dem; förutom att det kostar lite mer som en funktion, kommer det att kräva lite mer energi att köra.
 • Dold kontrollpanel: Knappkontrollerna har flyttats till dörrens övre kant för att hålla framsidan av din diskmaskin snygg. Nackdelen är att du måste öppna diskmaskinen för att se kontrollpanelen.
 • Barnsäkerhetslås: Ett lås är en viktig funktion om du har små barn.

Ljudnivå

Även om tillverkare anger genomsnittliga decibel för sina maskiner, kan det vara missvisande eftersom de ger en genomsnittlig decibel för alla maskinens cykler, inklusive torkning, som vanligtvis är tyst. De flesta enheter är i intervallet 50 decibel. De mest högljudda modellerna är cirka 60 decibel, motsvarande ett plan som flyger ovanför, medan den tystaste är cirka 38 decibel. För en referensram liknar 38 decibel ljudnivån för att vara i ett bibliotek.

Om det är viktigt för dig att ha en tyst modell, luta dig då mot interiörer i rostfritt stål framför plast. Rostfritt stål absorberar ljud, så om din modell har ett badkar i rostfritt stål blir det tystare än en liknande modell av plastbadkar. De producerar upp till 10 decibel mindre ljud än de med plastbaljor.